Crypto termen en begrippen

Op deze pagina bespreken we met jou allerlei bekende en minder bekende ‘crypto termen & begrippen’. De uitleg zal je helpen om de juiste keuzes te maken. Tip: Sla deze pagina in je webbrowser.

AltCoins

Wat zijn altcoins? Je bent vast de term“Altcoin” wel eens tegengekomen op websites. Een altcoin is elk ander alternatief voor Bitcoin. “Alt” is hierbij de afkorting van “alternative” en “coin” die van “Bitcoin”. Een samenvoeging van woorden dus. Zoals je weet is de Bitcoin de allergrootste en bekendste virtuele valuta. Hierin wordt het meest gehandeld. Altcoins zoals Ethereum, Cardano en Solano hebben veel overeenkomsten met Bitcoin maar er zijn ook altcoins die er sterk van verschillen.

Bitcoin

Wat is Bitcoin? Dit is een virtuele, gedecentraliseerde munt waarvan er slechts een beperkt aantal in omloop kunnen komen. Namelijk 21 miljoen. Daarmee zou het niet gevoelig zijn voor inflatie. Bitcoin maakt gebruik van de blockchain-technologie. Een blockchain is een techniek waarmee eenvoudig transacties kunnen worden bijgehouden van gebruikers en waarop informatie kan worden opgeslagen zonder dat het mogelijk is hiermee vals te spelen. Informatie op de blockchain kan dus nooit meer worden gewijzigd en betalingen kunnen niet vaker dan één keer worden uitgevoerd. Bitcoin is een uitvinding van Satoshi Nakamoto. Waarschijnlijk is dit een schuilnaam, want de persoon is tot op heden onbekend.

Experts gaan er vanuit dat Bitcoin ooit het digitale goud wordt. Ook denken zij dat Bitcoin een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel kan worden. Dat laatste is de vraag. Want de blockchain van Bitcoin is niet in staat om grote aantallen transacties in één keer te verwerken. Bovendien kost het minen (goedkeuren van transacties) van Bitcoin erg veel energie.

Blockchain

Wat is de betekenis van blockchain? De blockchain-technologie zou kunnen worden vergeleken met de uitvinding van het internet. Een blockchain is in feite een aantal blokken die met elkaar kunnen communiceren. In een blok kan informatie worden opgeslagen. Extra informatie kan hieraan worden toegevoegd door een nieuw blokje te koppelen aan de bestaande blok. Zo kan er een chain (ketting) ontstaan met informatie zoals prijs, tijd, adres, etc. Deze informatie kan nooit worden gewijzigd omdat in elk nieuw blokje informatie moet staan over het voorgaande blokje. Komt deze informatie niet overeen? Dan kan er geen nieiwe blok worden aangemaakt. Deze wordt dan ook niet op de bestaande ketting aangesloten.

Broker

De term “broker” of “crypto broker” kom je op websites over crypto veelvuldig tegen. Een broker is niets anders dan een plek waarop men cryptomunten kan aankopen of verkopen. Schaf je cryptocurrency aan via een broker? Dan komen deze munten meteen in jouw eigen crypto wallet te staan. Een goede broker maakt het mogelijk om eenvoudig en snel cryptomunten te kopen en te verkopen. Bij een crypto broker kan je geen munten verhandelen maar alleen verkopen.

Bull Market

Kom je de term “bull market” tegen en ben je benieuwd wat dit betekent? Als de koersen in een cryptomarkt gedurende een langere periode stijgen, dan spreekt men van een bull market.

Bear Market

Een “bear market” is het tegenovergestelde van een “bull market”. Dit is een markt waarin de koersen van cryptovaluta (en van aandelen) over een langere periode voornamelijk dalen.

Crypto

Wat is de betekenis van “crypto”? De letterlijke betekenis van crypto is: ‘verbergen’ of ‘geheim’. Crypto werkt met een techniek die het mogelijk maakt om informatie te verbergen door middel van versleuteling. Crypto wordt gebruikt bij het beveiligen van informatie die niet door onbevoegden ontvangen en gelezen mag worden.

Cryptocurrency

Wat zijn cryptocurrencies? Dit is een verzamelnaam voor ‘digitale munten’ (virtuele valuta) die zouden kunnen worden gebruikt als een alternatief voor de huidige betaalmiddelen. De bekendste cryptcurrency is Bitcoin gevolgd door Ether van Ethereum (ETH).

Decentralisatie

Wat is decentralisatie? Bij cryptocurrency en blockchain die gedecentraliseerd zijn, is er geen extra partij nodig om toch te kunnen functioneren. Neem bijvoorbeeld Bitcoin. Deze blockchain is volledig gedecentraliseerd wat inhoudt dat er voor het valideren van transacties gebruik wordt gemaakt van de gebruikers op het netwerk. Er is geen overheid, bank of andere organisatie die invloed kan uitoefenen op de Bitcoin. Alle transacties vinden direct plaats tussen de gebruikers onderling.

Ethereum

Wat is Ethereum? Ethereum, afgekort met “ETH”, is een opensource platform en blockchain-netwerk waarop applicaties kunnen draaien voor andere cryptovaluta. Het netwerk werd ontwikkeld door Vitalik Buterin. Het is een decentraal netwerk en wordt ook wel gezien als een verbeterde versie van Bitcoin. Ethereum heeft ook zijn eigen munt: Ether. Dit token wordt gebruikt om transacties op het netwerk uit te voeren. En het is gedecentraliseerd, virtueel geld. Ether coins zijn niet in het bezit van een organisatie of overheid. In de praktijk wordt het gebruikt als onderpand, voor het opslaan van waarde (digitaal goud) maar ook voor betalingen. Op dit moment is het na Bitcoin de meest waardevolle munt, gelet op de marktkapitalisatie. Ethereum als blockchain technologie is zeer gewild bij ontwikkelaars voor het ontwikkelen van dApps (gedecentraliseerde applicaties).

Hardware wallet

Wat is een “hardware wallet”? Je kan een hardware wallet zien als een USB-stick die je op je computer, en soms ook rechtstreeks op je smartphone, kan aansluiten. Daarop kan je cryptomunten bewaren. Hardware wallets zijn zeer veilig in gebruik omdat deze niet op het internet zijn aangesloten. Enig nadeel van hardware wallets is dat zij kunnen beschadigen, waardoor de eigenaar in het ergste geval nooit meer bij zijn of haar cryptomunten kan komen. Hardware wallets moet je ook goed bewaren.

Minen

“Minen” en “mining” zijn termen die je tegenkomt als je in crypto gaat handelen. Wat is minen? Mining staat voor het goedkeuren van crypto transacties en het controleren daarvan. Een miner zorgt daarmee voor een veilig netwerk. Met welk mechanisme gemined wordt kan per munt verschillen. Een miner doet dit natuurlijk niet voor niets. Miners krijgen in ruil daarvoor in cryptomunten uitbetaald. Bij Bitcoin moeten meerdere miners een transactie goedkeuren. Daardoor is het netwerk zeer veilig en kan een transactie maar één keer uitgevoerd worden.

Staking

Wat is “staking” of “staken”? En waar kan je cryptomunten staken? Staking is een leuke manier om extra geld te verdienen aan je cryptomunten. Bitvavo is één van de brokers die staking aanbiedt. Het staken van coins is niets anders dan het vasthouden van cryptomunten. Daarmee ondersteun je een blockchain-netwerk en draag je een steentje bij aan de veiligheid. De vergoeding voor staking kan je vergelijken met de rente die je ontvangt over spaargeld. In de meeste gevallen wordt de rente uitbetaald in de vorm van cryptocurrency. Alleen munten die werken op basis van PoS (Proof of Stake) kun je staken. Staking heeft een aantal voordelen en nadelen. Een nadeel kan zijn dat je de desbetreffende munt voor een bepaalde periode moet vasthouden. Je ontvangt geen vergoeding als je de munt binnen een bepaalde periode verhandeld.
 
Voor daytraders is staking daarom niet interessant. Daarnaast kan je bepaalde munten alleen staken via een exchange zelf. Je leent dan als het ware de munten uit en hebt deze niet in eigen bezit. Staking van crypto heeft als voordeel dat je passief geld kan verdienen. Er is geen dure apparatuur of gedegen kennnis vereist om te kunnen staken. Ook draag je bij aan de veiligheid van het netwerk. En stijgt de koers van een munt die je staked, dan neemt uiteraard ook de passieve inkomstenbron toe.

Smart contracts

Een “smart contract” is een slimme toepassing die op een blockchain kan worden geplaatst. Dit protocol zorgt ervoor dat contracten worden uitgevoerd indien er aan bepaalde eisen is voldaan. Het grote voordeel van smart contracts is dat er geen derde partij dan wel tussenpersoon nodig is om transacties door te voeren dan wel af te wikkelen. In een smart contract worden alle afspraken vastgelegd. Niets is naderhand te wijzigen. En elke afspraak is te traceren.

Wallet

Wat is een wallet? En heb je deze perse nodig als je cryptomunten wilt aanschaffen of wilt verhandelen? Die laatste vraag moeten wij inderdaad bevestigen. Zonder crypto wallet kan je geen cryptomunten kopen, verhandelen of verkopen. Je kan een wallet vergelijken met een gewone bankrekening. Je bewaard in je crypto wallet Bitcoins en altcoins zoals Ripple, Cardano en Ethereum. Ieder wallet heeft zijn eigen unieke adres. Naar dit adres kunnen cryptomunten verstuurd worden en je hebt het adres ook nodig als je cryptomunten wilt verhuizen naar een andere wallet. Bij diverse brokers zoals Bitvavo kan men gebruik maken van een gratis software wallet. Echter, alleen bij een hardware wallet beschik je zelf over de cryptomunten en dit is de meest veilige manier om munten te bewaren.

Plaats een reactie